”Perinteisesti URB-festivaalin sydämessä on ollut katutanssi. Myös muista urbaanin taiteen muodoista saadaan tänäkin vuonna maistiaisia”, kertoo Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg.
URB on Kiasma-teatterin tuottama kaupunkitaiteen ja -kulttuurin festivaali, joka levittäytyy kesäkuussa eri puolille Helsinkiä.
Strandbergia kiinnostaa, miten kadulta ja klubeilta lähtöisin oleva ja battleihin (tanssikilpailuihin) perustunut kulttuuri taipuu näyttämölle. Kysymys on ajankohtainen, sillä breakdance on mukana ensi vuoden olympialaisissa. Myös URBin ohjelmistossa on mukana olympialaisiin osallistuvia tanssijoita.
Festivaalilla nähdään muun muassa kiitetyn ohjaaja-koreografi Ben Furyn ja paikallisten taiteilijoiden yhteisteos Space/Heritage, joka pyrkii tavoittamaan 1990-klubitunnelmaa ja yhdistää urbaanin tanssin eri tyylejä. Itävaltalainen tanssiryhmä Hungry Sharks tuo betonibrutalismin estetiikkaa breakdanceen. Kansalaistorilla kaikki ovat tervetulleita ilmaiseen hustle-paritanssiopetukseen.

URB antaa tilaa nuorille
Kaupunkikulttuurin rinnalla URBin juuret ovat syvällä nuorisokulttuurissa. Festivaalia halutaankin avata seuraaville sukupolville ja nuorille tekijöille.
Osana festivaalia Kiasman ensimmäiseen kerrokseen rakentuu taidenäyttely yhdessä Kairos-yhteisön kanssa. A quiet storm on paitsi näyttely, myös kohtaamispaikka, jonka kuraattorina toimii Alexandra Mitiku. Hänelle on tärkeää, että mukana on tekijöitä, jotka ovat eri vaiheissa taiteellisella polullaan. Näyttelytilan teemana on yhteys luontoon: mitä tuo yhteys kertoo meille itsestämme ja rakenteistamme.
”Halusin luoda paikan, jossa on tilaa myös virheille ja tekijöillä mahdollisuus oppia ja saada palautetta oman ilmaisun kehittämiseksi”, Mitiku sanoo.

Yhteisöllisyys ja korkea laatu ovat URBin ytimessä
Kun URB ensimmäisen kerran järjestettiin vuonna 2000, katutanssikulttuuri ja kaupunkikulttuuri olivat Suomessa marginaalissa. URB on edelleen yksi harvoista kansainvälisistä katutaidefestivaaleista, jota täällä on järjestetty vuosittain näin pitkäkestoisesti, toteaa festivaalin luova tuottaja Sara Hirn.
”Katutaiteen asema on yhä saatettu jollain tavalla nähdä nuorisoviihteenä. On tärkeää, että meillä on festivaali joka myös levittää määritelmää siitä, mitä on katutaide tai kaupunkitaide. Että se ei välttämättä ole viihdettä tai kilpailua, vaan mukana on poikkitaiteellinen näkökulma”, Hirn sanoo.
Lähestyttävyys, monimuotoisuus ja korkea laatu ovat Hirnin ja Strandbergin mukaan URBin vahvuuksia. Lippujen hinnat pyritään pitämään matalina, jotta kynnys osallistua laskisi. Osa tapahtumista on ilmaisia.
”Uskon, että yhteisöllinen tunnelma välittyy myös yleisölle. Esityksissä ja tapahtumissa voi olla yleisölläkin fiilis kuin olisi klubilla tai tapaamassa ystäviä”, Strandberg sanoo.
Kiasma-teatterin tuottama URB23-festivaali vietetään 9.–17.6.2023 eri puolilla Helsinkiä.