Kiasma-rakennus ja vesiallas.

Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Taiteen pariin, poikkeus­aikanakin

Ja taas olemme tässä. Odottamassa kodeissamme, että tilanne helpottuisi. Myös me Kiasmassa olemme joutuneet laittamaan ovemme kiinni 20.12. asti koronaviruksen takia. Mutta onneksi taide elää verkossakin, ja esillä oleviin näyttelyihimme pääsee osin kurkkaamaan myös ruudun takaa.

Kiasman näyttelyt verkossa

Taidekeräilijä Seppo Fräntin kokoelmasta koostuva, henkilökohtainen ja koskettava Hullu rakkaus -näyttely on täyttänyt kolmannen kerroksemme. Näyttelyn sivuille olemme koonneet kirjoituksia ja kuvia Fräntin keräämästä taiteesta.

Haastatteluvideolla Fränti kertoo suhteestaan taiteeseen:

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Makupaloja Fräntin kokoelmasta on koottu myös Kansallisgallerian kokoelmasivuille.

Fräntin kokoelmanäyttelyn lisäksi odottamaan jäivät katsaus elektronisen musiikin edelläkävijän Mika Vainion tuotantoon, aikalaisuudesta kiinnostuneen taiteilija Liisa Lounilan havainnot katvealueista, yhdysvaltalaisen Doug Aitkenin sisäänsä imaiseva videoteos ja Emma Jääskeläisen lempeän ironinen veistoskokonaisuus.

Jääskeläinen kertoo haastattelussa, miten kivestä tuli hänen materiaalinsa ja kehosta kiinnostuksen kohteensa:

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Kaikki esillä olevat näyttelymme ja tietoa taiteilijoista löydät Näyttelyt-osiosta.

Kaikki Kiasmassa esillä olevat kokoelmateokset puolestaan on koottu Kansallisgallerian kokoelmasivuille.

Kiasman verkkotaiteen kokoelma

Ei varmaan ole mikään yllätys, että 2020-luvulla iso joukko taiteilijoita tekee taidetta suoraan verkkoon. Siksi on olemassa Kiasma Online Art -verkkotaiteen kokoelmamme. Palveluun on koottu muun muassa videoita ja toiminnallisia teoksia.

Suomen vanhat ja uudet taidehelmet

Kansallisgallerian sivuilla on loputon, tai ainakin siltä tuntuva, lista taideteoksia ja taiteeseen sekä taiteilijoihin liittyviä kirjeitä, valokuvia ja dokumentteja. Sivuilta löydät myös Kiasman kokoelmaan kuuluvat teokset. Kokoelmateoksiin voit tutustua esimerkiksi taiteilijan elinajan tai teoksen tyypin mukaan.

Myös hakusanoista on iloa. Vai mitä sanot tästä väreillä ja valolla herkuttelevasta teoskokonaisuudesta?

Ja yhä vain laajenee

Eikö riitä? Lisää on tarjolla. Google Arts & Culture -projekti on koonnut valtavan määrän taide- ja kulttuurihistorian sisältöjä yhteen paikkaan.

Myös maailmalla monet taidemuseot ovat tuoneet kokoelmiaan verkkoon. Mieti, mihin maailman museoon haluaisit seuraavaksi mennä tai minkä taideteoksen ääreen haluaisit palata. Etsi museo tai taideteos verkosta, ja voit hyvinkin päästä hengähtämään toiveesi ääreen.

Lapsille ja Zoom-kokouksiin tylsistyneille

Kokosimme jo kevään poikkeusolojen aikana ideoita, joilla omia ja perheenjäsenten taide- ja puuhatarpeita voi tyydyttää ilman, että pitää istua koneen ääressä tai puhelin kädessä. Kannustamme kokeilemaan.

Näillä etävinkeillä pärjää toivottavasti siihen asti, kunnes taas tapaamme. Ilmoitamme sivuillamme ja sosiaalisessa mediassa, kun ovemme ovat jälleen auki.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit