”…vain viisi prosenttia kouluista tekisi varmasti taidevierailun ilman Taidetestaajia.”
Kahdeksasluokkalaiset ovat lähestyneet taidetta avoimesti ja uteliaasti. He ovat kohdanneet vanhaa taidetta, klassikkomaalauksia tai nykytaiteen teoksia ja niiden tekijöitä. Nuoret ovat vaikuttuneet, huvittuneet ja perustelleet mielipiteitään – ja välillä haukotelleet. Pään sisällä on kuitenkin raksuttanut. Taidetestauksen jälkeen olemme saaneet palautetta nuorilta, tässä pieni otos.
Kiasma
– Oli vähä sekava, mutta vörtti.
– Mieltä avartava ja mielenkiintoinen ja aloin miettiä, että alan tutkimaan työkseni ja opiskelemaan kasveja ja muuta mielenkiintoista.
– Tosi tylsä, paitsi se robottihomma.
Ateneum
– Jännittävä, en ollut ennen käynyt taidemuseossa, joten oli jännä katsella teoksia.
– Kehitti hyvin kasien ryhmähenkeä.
– Taide oli mielenkiintoista ja kun katsoo niitä maalauksia tulee miettineeksi mikä maalauksen tarina on.
Sinebrychoffin taidemuseo
– Mielenkiintoista nähdä mitä ennen vanhaan on tehty ja käytetty.
– Kaunista ja ihanaa taidetta ja kiva oli se roolipelijuttu!
– En pitänyt siitä kun siellä oli pelkästään profiilikuvia, mutta muuten ihan ok.
– Oli kiva olla Ruotsin kuningatar.
Kun pian 30 000 taidetestaajaa on vieraillut Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa on helppo todeta, että Taidetestaajat on vaikuttavin taidekasvatushanke, jonka olemme museoissamme toteuttaneet. Se on syventänyt yhteistyötämme koulujen kanssa, auttanut meitä kehittämään taidekasvatustyötämme ja edistänyt alueellista yhdenvertaisuutta. Olemme erityisen iloisia siitä, että Kansallisgallerian museoissa on käynyt runsaasti pitkän matkan vieraita, jotka muulloin pääsevät meille harvoin.
”…Taidetestaajat on vaikuttavin taidekasvatushanke, jonka olemme museoissamme toteuttaneet.”
Taidetestaajien kolme ensimmäistä vuotta on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin tuella. Säätiöt ovat luvanneet jatkossakin osarahoittaa toimintaa vaiheittain, jos valtio tulee vastaan.
Kyselyjen perusteella tiedämme, että vain viisi prosenttia kouluista tekisi varmasti taidevierailun ilman Taidetestaajia. Myös tulevaisuuden kahdeksasluokkalaiset kaikkialta Suomesta ansaitsevat taidekokemuksen, joka jättää jäljen ja herättää ajattelemaan omaa elämää ja tulevaisuutta. Toivon eduskunnalta viisautta vakinaistaa Taidetestaajat.
Minna Raitmaa
Kiasman yleisötyöpäällikkö, Kansallisgallerian Taidetestaajat-hankkeen vastaava.