Kuusi valkotakkista taidepajaohjaajaa.

Kiasman etätaidepajojen ohjaajat 2020. Kuva: Minna Raitmaa.

Kiasma järjestää tokaluokka­laisille etätaidepajoja

Syksyn 2020 aikana Helsingin kaupungin tokaluokkalaiset opettajineen osallistuvat Kiasman etätaidepajoihin, joissa tutkitaan kauniita, outoja ja ärsyttäviäkin sanoja. Työpajat ovat osa Helsingin juhlaviikkojen Tokaluokkalaisten taideretki -projektia, joka järjestetään nyt jo yhdeksättä kertaa.

”Syödään ensin eka kirjain pois omasta nimestä. Ja sitten vielä vika kirjain. Nyt lausutaan yhdessä ääneen mitä jää jäljelle”, sanoo luokan edustalla suurella valkokankaalla valkoiseen tutkijatakkiin pukeutunut Kiasman taidepajaohjaaja.

”IonIdAllSmiAmSlOopSmaeOseRmNnSkar”, kuuluu luokasta äänekkäästi.

Tässä etälaboratoriossa tutkitaan ääntä, taidetta, ilmiöitä ja hassutellaan. Taidepajassa luodaan yhteinen teksti-installaatio, joka koostetaan oppilaiden ja opettajan kanssa paperiarkeille. Osallistujat kirjoittavat yksittäisiä sanoja tai piirtävät symboleja. Lopuksi ryhmän sanoja luetaan ääneen. Yhdessä pajassa viimeisenä kuuluvat rakkauden kohteiksi kerrotut ihanat sanat: ”sienet ja hevoset”.

Sanoista kootaan yhteistaideteos Youtubeen

Pajojen päätteeksi kouluilta lähetetään pajoissa syntyneitä sanoja ja merkkejä runoilija Aura Nurmelle, joka työstää materiaalista yhteistaideteoksen.

Lasten ja Nurmen teos julkaistaan YouTubessa joulukuussa 2020.

Tokaluokkalaisten taideretki on Helsingin juhlaviikkojen, yhteistyössä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin sekä Musiikkitalon, järjestämä projekti, jonka tavoitteena on avata uusia ovia taiteeseen ja kulttuuriin ja tarjota yhdenvertainen mahdollisuus taide-elämykseen kaikille helsinkiläisille tokaluokkalaisille ja heidän opettajilleen.

Lue lisää Tokaluokkalaisten taideretkestä

Kirjoittaja:Maria Saarikoski

Tuottaja

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit