Viime viikkoina on Black Lives Matter –liikkeen myötä keskusteltu paljon siitä, mikä on kulttuurilaitosten rooli rasismin vastaisessa työssä ja rakenteellisen rasismin torjunnassa. Miten osoitetaan tukea ja ymmärretään, että tarvitaan myös tekoja. Osataan kysyä ja kuunnella. Mitä me voimme tehdä?
Vuosina 2017-2018 osallistuimme yhdessä useiden kulttuurialan toimijoiden kanssa taiteilijoiden Terike Haapoja, Tellervo Kalleinen ja Sonya Lindfors Helsingin nykytaidekentälle osoittamaan haasteeseen. Haasteen myötä eri taidekentän toimijat julkaisivat omat strategiansa kulttuurisen diversiteetin, sananvapauden ja tasa-arvon puolustamiseksi. Osaltamme syntyi päivitetty ja julkinen Kiasman yhdenvertaisuussuunnitelma, joka muodostuu seitsemästä periaatteesta.
- Olemme kaikkien taidemuseo, jonka toiminnalla on voimakkaasti kasvava ja monipuolistuva yleisöpohja.
- Ohjelmistomme ja yleisöpalvelumme edistävät kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta.
- Museomme ja verkkopalvelumme ovat esteettömiä ja saavutettavia sosiaalisesti, fyysisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti.
- Pyrimme huomioimaan yhteiskunnan monimuotoistumisen kokoelmatyössä.
- Meillä on nollatoleranssi syrjintään, häirintään ja kiusaamiseen.
- Henkilöstön monitaustaisuus on voimavaramme.
- Henkilöstömme työskentelee yhdenvertaisuutta ja tasa‐arvoa edistäen kaikissa yksiköissä.
Näitä periaatteita noudatamme työssämme ja ohjelmistomme suunnittelussa. Miten voimme vielä tiiviimmin olla mukana purkamassa rakenteellista rasismia ja antaa tilaa niille, joiden ääni ei kuulu? Ja saada ohjelmistomme vastaamaan monikulttuurisia yleisöjämme? Nyt on aika työstää suunnitelmaa seuraavalle tasolle tulevan syksyn aikana.
Kulttuurilaitokset on haastettu mukaan vastaamaan toimintaansa ja käytäntöjään koskeviin kysymyksiin. Ensimmäinen askel on oman toiminnan ja tulevan ohjelmiston kriittinen tarkastelu. Kysymykset toimivat apuvälineinä asioiden hahmottamiseen, jotka ovat saattaneet jäädä huomaamatta. Kiitos tästä haasteesta.
Vaikka emme koskaan voi täysin ymmärtää toista, voimme kuunnella ja oppia. Lupaan, että henkilökuntamme voi käyttää aikaa aiheeseen perehtymiseen, opiskeluun ja eri toimijoiden kanssa yhdessä asian työstämiseen. Tässä taidelaitokset ja vapaan kentän toimijat voivat tukea toisiaan. Hyvien tulevaisuuden käytäntöjen jakaminen auttaa meitä olemaan aidosti rasismin vastainen instituutio.
Haluamme myös antaa tilaa. Olemme parhaillaan suunnittelemassa ARS22 –suurnäyttelyä, joka avautuu keväällä 2022. Sisältö ja teemat ovat vielä työn alla, mutta näyttely tulee käsittelemään sitä, miten me ihmiset elämme, olemme ja toimimme yhdessä. Sitä, miten meillä on vastuu maailmasta. Kokoamme työskentelymme tueksi asiantuntijaverkoston Suomesta ja ulkomailta, joka täydentää oman henkilökuntamme osaamista. Näen tässä hyvän tilaisuuden vahvistaa osaamistamme rasismin vastaisessa työssä.
Kiitos kaikille, jotka tekevät tätä työtä yhdessä meidän kanssamme!
Leevi Haapala
Museonjohtaja