Nature Morte, Pekka & Teija Isorättyä, 2017. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Mitä Kiasman kokoelmiin hankittiin vuonna 2018?

Nykytaiteen museo Kiasma kartuttaa kokoelmiaan vuosittain noin 50–100 teoksella. Viime vuonna Kiasman kokoelmiin hankittiin muun muassa isovarvas, kuoleman puutarha ja Amazonin viidakkoon sukeltava video. Lisäksi museo vastaanotti taidekeräilijä Seppo Fräntin lahjoituksen myötä useita satoja teoksia.

42 taiteilijaa

Hankintoja tehtiin viime vuonna yhteensä 42 taiteilijalta ja kollektiivilta. Näistä 28 eli reilusti yli puolet on uusia kokoelmataiteilijoita. Yksi heistä on Suomessa asuva ja työskentelevä britti James Prevett. Hänen Toe (Varvas) ja Doubting Thomas (Epäilevä Tuomas) -veistoksensa hankittiin kokoelmiin SIC-gallerian näyttelystä.

Uusia kokoelmataiteilijoita saatiin myös Kiasman viime vuoden vaihtuvista näyttelyistä. Tällaiset hankinnat ovat keino jättää kokoelmaan jälkiä museon omasta näyttelyhistoriasta. Viime vuoden alussa päättyneestä Ars Fennicasta tehtiin hankintoja, kuten Pekka & Teija Isorättyän Hugo Simbergin kuoleman puutarhaa tulkitseva kineettinen veistosinstallaatio Nature Morte (2017). Viime kesän Grayson Perryn näyttelystä kokoelmiin jäi taiteilijan omakuva Reclining Artist (2017).

Seppo Fräntin 650 teosta

Kokoelmien näkökulmasta yksi kokonaisuus nousee ylitse muiden: Seppo Fräntin kokoelma. Tässä lahjoituskokoelmassa on kaiken kaikkiaan noin 650 teosta. Teokset ovat nyt talossa, mutta lahjoitusprosessi ei ole museon osalta vielä valmis. Fränti-kokoelman luetteloiminen, valokuvaaminen ja kuntokartoitus jatkuvat vielä pitkään. Lahjoituskokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat muun muassa Henri Wuorila-Stenberg, Kim Somervuori ja Jussi Goman. Heidän lisäkseen mukana on yli 50 uutta kokoelmataiteilijaa.

Kohti tulevaa

Uushankintoja tehdään myös tulevia näyttelyitä varten. Loppukeväästä aukeava Yhteiseloa-kokoelmanäyttely tarkastelee sitä, miten taiteilijat teoksissaan ovat tutkineet ympäristöä, ihmisen ja muiden eliöiden suhdetta ja uutta antroposeenin aikakautta. Tähän näyttelyyn tulee esiin myös Kati Rooverin Coexistence (2018) teos, joka hankittiin viime vuonna taiteilijan näyttelystä Galleria Huudosta. Amazonin sademetsässä kuvattu video pohtii sitä, millaisia erilaisia tietämisen ja luokittelemisen tapoja ihminen harjoittaa suhteessa luontoon.

Vuoden 2018 hankinnat listattuna