Kiasman kommentti Touch and Revolution -luento­esityksestä

Riikka Theresa Innasen luentoesitys Touch and Revolution lauantaina 10.2.2018 on herättänyt julkisuudessakin kyselyjä ja kommentointia liittyen toisaalta Kiasman turvallisuusratkaisuihin ja toisaalta ilmaisunvapauden turvaamiseen.

Tässä kommenttimme:

Kiasmassa käy vuodessa noin 300 000 ihmistä ja vuoden aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia ja näyttelyitä, joihin kaikkiin tehdään turvallisuussuunnitelma. Kansallisgallerian/Kiasman turvallisuustoimintojen tavoitteena on luoda rauhalliset ja turvalliset olosuhteet teosten esittämiselle ja niiden katselulle.  Suunnitelmat toteutetaan jokaiseen tapahtumaan ja näyttelyyn hyvissä ajoin ja muutoksiin pyritään reagoimaan mahdollisuuksien mukaan. Tätä toimintamallia noudatettiin myös Touch and Revolution -luentoesityksen kohdalla.

Riikka Theresa Innanen aloitti luentoesityksensä valmistelun ennen joulua ollessaan Kiasmassa kolme kuukautta korkeakouluharjoittelijana. Alustavien suunnitelmien perusteella tapahtumalle laadittiin turvallisuussuunnitelma, jossa huomioitiin Kiasman lähialueen jännittynyt tilanne esityspäiväksi suunniteltuna lauantaina 10. helmikuuta. Turvallisuustilanteesta oltiin etukäteen myös yhteydessä viranomaisiin. Valitettavasti näitä keskusteluja emme tämän tarkemmin voi julkisuudessa avata, mutta niiden seurauksena yleistä turvallisuustasoa kohotettiin hieman.

Keskiviikkona 7.2. suunnitelmiin lisättiin vielä ennen Innasen luentoesitystä Kiasman aulatiloissa esitettävä Uudet ihmiset -ryhmän performanssi, jossa kolme irakilaista turvapaikanhakijaa ja kolme suomalaista esiintyjää jututtivat yleisöä migrin haastattelua simuloiden. Tämä esitys toteutettiinkin lauantaina 10.2. onnistuneesti.

Valitettavasti erinäisten kommunikaatiokatkosten ja väärinymmärrysten vuoksi Riikka Theresa Innasen luentoesityksen muuttuminen kollektiiviseksi performanssiksi ja esityksen tarkka sisältö välittyi Kiasmassa liian myöhään, jotta turvallisuussuunnitelma olisi ehditty päivittää. Asiasta keskusteltiin taiteilijan kanssa ja perjantai-iltana käsityksemme oli, että esitys toteutetaan yhdessä sovitun uuden suunnitelman mukaan. Esitystä ei pyritty missään vaiheessa estämään, ainoastaan viime hetkellä ilmenneisiin muutoksiin ei esiintyjien, yleisön ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi ehditty reagoida. Tähän eivät vaikuttaneet esiintyjien taustat, kansallisuudet tai muut statukset, jotka eivät olleet turvallisuudesta vastaavien henkilöiden tiedossa.

Kiasmalle yllätyksenä ja asiasta sopimatta taiteilija päätti muuttaa esityksen mielenilmaisun kaltaiseksi. Tämä rauhallisesti sujunut tilaisuus sai kuitenkin jatkua keskeytyksittä loppuun asti.

Pahoittelemme harmia ja hämmennystä, joka aiheutui koko työryhmälle sekä niille katsojille, jotka odottivat näkevänsä toisenlaisen esityksen.

Leevi Haapala
Museonjohtaja, Kiasma

Jonna Strandberg
Vastaava tuottaja, Kiasma-teatteri