Kiasma on tänä vuonna ylpeästi Pride House eli Helsinki Pride -viikon päätapahtumapaikka. Yhdenvertaisuutta juhlivan viikon aikana museon ensimmäisessä kerroksessa järjestetään runsaasti ohjelmaa, johon kaikilla on vapaa pääsy. Myös Pride Info ja Shop toimivat Kiasman aulassa koko viikon ajan.
Tänä vuonna Pride-viikon teema on “Kohtaamisia”. Teemalla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisen mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta.
Pride-viikko tarjoaa mahdollisuuksia keskustella tai oppia uutta esimerkiksi luennoilla ja paneelikeskusteluiden muodossa. Puheohjelman teemoja ovat muun muassa moninaisuus työelämässä, translaki sekä sateenkaarinuorten hyvinvointi.
Luvassa on myös luovaa tekemistä monen ikäisille, musiikkiesityksiä sekä syventymistä Kiasman ARS22-näyttelyyn.

Solmi Pride-ryijyä tai iske pienet sormet sateenkaaren väreihin
Vauvojen värileikki -taidepajassa aisteja pääsevät herättelemään alle vuoden ikäiset vauvat vanhempineen. Näyttelykäynnin ja näköaistivirikkeiden lisäksi pienet sormet isketään sateenkaarenväreihin, sillä taidepajassa taiteillaan hedelmä- ja marjasoseilla. Paja tukee leikin ja yhdessäolon kautta lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta.
Pride-viikon aikana solmitaan sateenkaarenvärisiä ryijyjä ryijytaitajamarttojen neuvoessa ryijysolmujen teossa. Marttojen ja yleisön yhteistyössä syntyneet ryijyt pääsevät somisteeksi Helsinki Priden toimistoon. Martat kertovat, että Martoista ja Pridestä löytyy paljon yhtäläisyyksiä: Myös marttailu kuuluu kaikille iästä, taustasta, sukupuolesta, elämäntilanteesta ja kaikista mahdollisista tekijöistä riippumatta. Tänä vuonna Martat on ensimmäistä kertaa Pride-viikon yhteistyökumppani.
(do you) Wear it with Pride (?) -työpajassa työskennellään teatterin, liikkeen ja kirjoittamisen keinoin. Työpajaan saa pukeutua kuten haluaa. On hyvä huomioida, että omaan asuun voi helposti lisätä elementtejä, ja voit liikkua asussa vapaasti työpajan aikana.
Komeasti kulkueeseen -askartelupajassa voit valmistautua Pride-viikon huipennukseen eli Pride-kulkueeseen ja piknikille. Kiasman järjestämässä maksuttomassa nonstop-työpajassa voi valmistaa itselleen rekvisiitaksi esimerkiksi missinauhan, sambapäähineen, kyltin, banderollin tai jotakin ihan muuta.

Kuorolaulua ja rakkaudesta ammentava kesäkonsertti
Kiasman näyttelyihin johdattelevan rampin juurella nähdään ja kuullaan pianon säestyksellä esiintyvä Out’n loud -kuoro. Gaykuoro esittää niin tuttuja kuin tuntemattomia sävelmiä. Out ‘n loud syntyi vuonna 2004, kun kymmenen laulajaa kokoontui ensimmäisen kerran yhdessä pianon ääreen. Kuoro kertoo, että heidän tarkoituksensa on kerätä iloiset satakielet ja varikset yhteen.
Kiasman aulassa nähdään myös Kaupungin naiset -kuoroesitys. Suomen ainoa lesbokuoro laulaa ja tulkitsee Petra Lampisen säveltämää nykyrunoutta. Esityksessä kuullaan lauluja muun muassa Helena Sinervon, Olli Heikkosen ja Anja Erämajan teksteihin. Kaupungin naiset on perustettu vuonna 2014, ja se on lunastanut paikkansa uudenlaisen naiskulttuurin luojana.
Elektroakustinen Rakkaus? Rakkaus.. Rakkaus! -kesäkonsertti Kiasma-teatterissa on kolmen artistin spektaakkeli, joka pureutuu laulujen aiheista vanhimpaan. Eesa, Onni Rajaniemi ja Väinö Honkanen esittävät omaa tuotantoaan akustisin sovituksin tavoitteenaan levittää rakkauden ilosanomaa. Esiintyjät kertovat, että ohjelmanumero on täynnä rakkaus-teemaista poppia, rokkia, folkkia ja kantria suurilla tunteilla ja yhteisnumeroilla maustettuna.
Näyttelyopastuksia ja Empatian oppitunti
Museon näyttelykerrokset täyttää parhaillaan nykytaiteen suurkatselmus ARS22 – Eläviä kohtaamisia. Näyttelyvierailua ja Kiasma-rakennuksen tuntemusta on mahdollista syventää avoimilla kierroksilla oppaan johdolla.
Pride-viikon aikana on mahdollista päästä sulautumaan myös osaksi taideteosta osallistumalla Empatian oppitunti -työpajaan. Empatian oppitunti järjestetään Eva Koťátkován Mitä kilpikonna tuntee kuorensa läpi: lajienvälinen kiertokoulu -teoksessa. Taiteilijan itsensä kirjoittamien tekstien ja työpajan vetäjän avulla eläydytään toisten lajien asemaan ja esimerkiksi pensaan tai katkaravun kohtaloon.
Helsinki Pride 2022 -viikko 27.6.–3.7.2022
Helsinki Pride -yhteisö on ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö joka tekee monipuolista sosiaali- ja nuorisotyötä, tarjoaa koulutus- ja konsultointipalveluita sekä järjestää ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride -viikon edistääkseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja hyvinvointia.
Helsinki Pride -viikko on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. Vuoden 2022 Helsinki Pride -viikko aloittaa ensimmäistä kertaa kuukauden mittaisen juhlinnan. Virallista ohjelmaa ovat mukana järjestämässä kymmenet yhteisökumppanit, viralliset kumppanit sekä yksityiset ohjelmajärjestäjät.