Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Huputettu rakkaus – Seppo Fräntin lahjoittamat teokset odottavat katsojia

Kiasman tuorein näyttely on nyt Huputettu rakkaus, sillä konservaattorit pitävät pimeästä.

Kiasma on kiinni, mutta aivan kaikki työntekijät eivät ole etätöissä kotona. Teosten konservointia on vaikea tehdä etänä, ja näyttelyiden ripustuskin vaatii paikalla oloa. Hullu rakkaus –näyttely Seppo Fräntin lahjoituskokoelmasta on nyt ripustettu valmiiksi. Katsojat ja museovalvojat saleista kuitenkin puuttuvat, minkä vuoksi konservaattorit ovat muuttaneet näyttelyn ilmeen toisenlaiseksi.

Valo vaurioittaa teoksia

Kun katsojaa ei hetkeen tarvitse ottaa huomioon, voidaan ripustuksessa mennä teosten säilymisen ehdoilla. Valo on monien materiaalien pahin ikäännyttäjä, joten peitimme arimmat teokset mustien huppujen alle. Nyt eivät herkkähipiäiset teokset altistu valolle, eivätkä pölylle, lialle tai ihmisille! Ihanan mustaa! Tämä lämmittää konservaattorin sydäntä.

Paperipohjaista taidetta valo vaurioittaa erityisen nopeasti, ja siksi tällaisten teosten esilläoloaika on rajattu. Näyttelyn puolivälissä tilalle vaihdetaan toiset teokset. Vaikka valot ovat nyt pois päältä, tulee näyttelysaleihin silti jonkun verran valoa. Kiasmassa on paljon ikkunoita, joita on hankala pimentää kokonaan.

Huput tarvitaan, emmehän halua, että teosten valoaltistus tapahtuu aikana jolloin kukaan ei pääse niitä näkemään. Säästetään Hullu Rakkaus siihen hetkeen, kun yleisömme pääsee taas Kiasmaan!

Suvi Kervinen
Konservaattori

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit