Hämmennystä, jännitystä ja iloa – nuorten kokemuksia Kiasmasta

Taidetestaajat-hanke vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kolmen vuoden aikana taidevierailuille. Tavoitteena on tarjota nuorille ikimuistoinen taide-elämys. Mitä rovaniemeläisen Ounasrinteen koulun oppilaat tuumasivat Kiasmasta?

Kello kahdeksalta aamulla lähdimme Ounasrinteen koululta Rovaniemen lentokentälle ja kohti Helsinkiä. Monille reissu tarjosi tilaisuuden päästä ensimmäistä kertaa lentokoneeseen. Reissun maksuttomuus mahdollisti kaikkien mukaan pääsyn.

Kiasman näyttelyistä Shoplifterin Nervescape VIII oli monen mielestä paras, koska suuren teoksen luona sai ottaa kuvia, koskea sitä ja olla ikään kuin osa sitä. Teos on värikäs, huomiota herättävä ja riittävän yksinkertainen. Se ei ole täynnä pieniä mieltä askarruttavia yksityiskohtia, toisin kuin Iiu Susirajan omaperäiset teokset, jotka aiheuttivat monenlaista reaktiota, niin naurua kuin hämmennystä. Jokainen tulkitsee Susirajan teokset eri tavoin, ja ne herättävät monenlaisia kysymyksiä.

”Shoplifterin Nervescape VIII oli monen mielestä paras, koska suuren teoksen luona sai ottaa kuvia, koskea sitä ja olla ikään kuin osa sitä. Teos on värikäs, huomiota herättävä ja riittävän yksinkertainen.”

Astu Lavalle -näyttelyssä esillä oleva Sasha Pirogovan videoteos MONO jakoi mielipiteitä. Osa koki mikrofonin aiheuttamat äänet ahdistavina, jotkut taas seurasivat videota mielenkiinnolla. Harmaista väreistä ja synkästä tunnelmasta tuli mieleen lastenkoti, jossa ihmisistä viedään värit, ja heistä tehdään kuin tyhjiä nukkeja käytettäväksi.

Työpajat olivat Kiasma-vierailun loppuhuipennus. Paja tarjosi pintaraapaisun nykytaiteen tekemiseen ja siinä käytettäviin monipuolisiin materiaaleihin. Pajassa toimittiin ryhmissä ja muovailuvahasta muotoiltiin pöydän alla hahmo, jolle rakennettiin ympäristö. Nähtävissä oli Angry Birds aiheinen rakennus, suihkutteleva mato sekä Minni Hiiren pää.

Reissu oli onnistunut ja sen aikana koettiin tunteita laidasta laitaan. Ahdistus, jännitys, hämmennys, onnellisuus, ilo ja varmasti monet muutkin tunteet ovat aiheellisia, kun vieraillaan taidemuseossa. Vaikka jokaisesta asiasta löytyy omat hyvät ja huonot puolensa, oli tässä matkassa enemmän hyvää kuin huonoa, ja jokainen lähtisi varmasti uudelleen.

”Ahdistus, jännitys, hämmennys, onnellisuus, ilo ja varmasti monet muutkin tunteet ovat aiheellisia, kun vieraillaan taidemuseossa.”

Inari Paavilainen, Laura Kukkonen & Neea Tasala
Ounasrinteen koulu

Taidetestaajat -hankeen mahdollistavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Lue lisää taidetestaajista Kiasman sivuilta ja www.taidetestaajat.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit