Pilvi Takala

Yhteisöt ja niiden kirjoittamattomat säännöt ovat Pilvi Takalan teosten toistuva aihe.

  • 24.8.2018–17.2.2019

Pilvi Takala. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Pilvi Takala on kansainvälisestikin tunnettu nykytaiteilija. Nyt Kiasmassa nähtävä soolonäyttely esittelee valikoiman taiteilijan teoksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Näyttely koostuu videoteoksista ja -installaatioista, ja esillä on myös kaksi uutta teosta.

Yhteisöt ja niiden kirjoittamattomat säännöt ovat Pilvi Takalan teosten toistuva aihe. Hänen videoteostensa tapahtumapaikkana on usein työympäristö.

Takala tutkii erilaisia yhteisöjä soluttautumalla osaksi niitä. Rikkomalla totuttuja käyttäytymismalleja hän tekee näkyväksi sen, mikä yhteisössä on hyväksyttävää ja mikä ei. Taiteilijaa kiinnostaa, miten neuvottelemme ääneen lausumattomista odotuksista ja säännöistä. Milloin esimerkiksi käytös työpaikalla muuttuu muiden mielestä oudoksi? Ja mikä on sopiva tapa keskustella puolitutun kanssa?

Lue lisää näyttelyn teoksista:

Kiasma-blogi: Onko teillä trainee kateissa?

Kiasma-blogi: Neuvottelun taide

Tunnetyö

Näyttelyn nimi Toinen vuoro viittaa 1980-luvun lopussa syntyneeseen käsitteeseen. Se syntyi kuvaamaan palkatonta kotityötä, jota etenkin naiset tekevät palkkatyönsä lisäksi. Takala huomauttaa, että nykyään tunnetyön käsite kattaa samankaltaisia asioita. Tunnetyö voi olla toisten jälkien siivoamista, terapeutin rooliin joutumista tai työpaikan konfliktien sovittelua. Myös nämä tehtävät kasautuvat yhteisön tietyille jäsenille ja jäävät usein vaille huomiota ja tunnustusta.

Takalalle tunnetyö on taiteellinen metodi. Teoksissaan hän tuo esiin, miten monimutkaista henkilökohtaisten rajojen määrittely on, kun työn ja vapaa-ajan sekä odotusten ja velvollisuuksien rajat häilyvät.

Pilvi Takala

Pilvi Takala (s.1981) on Helsingissä syntynyt taiteilija, joka asuu ja työskentelee myös Berliinissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Vuonna 2013 Takala sai kuvataiteen valtion palkinnon sekä brittiläisen nykytaidepalkinnoin Emdash Awardsin.

Takala on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassaan että ulkomailla. Hän on tullut tutuksi videoteoksistaan ja performansseistaan, jotka kommentoivat erilaisia yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia todellisuuksia.