Vladislav Mamyshev-Monroe

Stjärnstoft från Ryssland

09.02.2018 - 29.07.2018

”För en del är konst konst, för mig är den mitt eget.”

Vladislav Mamyshev-Monroe (1969–2013), mannen med tusen ansikten, hörde till de centrala gestalterna i den nya konstnärsgenerationen som trädde fram i Leningrad på 1980-talet. Hans särskilda gåva var förmågan att anpassa sig till olika roller, att vara samtidigt rolig och stark.

Mamyshev-Monroe blev känd för sina fotografier, videofilmer och performancer där han omskapade sig som historiska personer och hjältar i filmer och berättelser. Sitt binamn lånade han av sin största idol, filmstjärnan Marilyn Monroe.

På Kiasmas utställning Stjärnstoft från Ryssland visas ett antal av Mamyshev-Monroes ikoniska bilder och videoverk från 1990- och 2000-talet. Bland de kända ansiktena lyser utom Marilyn Monroe bland annat Dracula, påven, Elizabeth Taylor och Jesus.

Läs mer om konstverken:

Kiasma Guide

Politisk underström

Vid sidan av underhållningsstjärnorna och de historiska personerna löper det en politisk tråd genom Mamyshev-Monroes produktion: Sovjetunionens och Rysslands regenter hör till hans standardmotiv. I verken syns den optimism som Gorbatjovs reformer det vill säga perestrojkan väckte, Sovjetunionens sönderfall och en kritisk inställning till 2000-talets Ryssland.

Mamyshev-Monroe har uppträtt både som Lenin, Gorbatjov och Vladimir Putin. Bland hans samtida konstnärer stack Mamyshev-Monroe ut med sitt mod och sin originalitet. Budskapet i hans konst, som betonar individualitet och yttrandefrihet, är aktuellt ännu idag.

Parodi på sovjetisk television

Mamyshev-Monroe spelade oftast själv huvudrollen i sin konst. Han tecknade, fotograferade och gjorde collage samt uppträdde tillsammans med bandet Popular Mechanics. Tillsammans med sina vänner grundade han mediekonstprojektet Pirat-tv, som parodierade den statliga sovjettelevisionen och förmedlade nyheter från konstlivet i Leningrad. Han var en av de första dragartisterna i Sovjetunionen.

Mamyshev-Monroe dog år 2013 på Bali i Indonesien, där han vistades under långa perioder på 2000-talet. Han hittades drunknad i en simbassäng, bara 43 år gammal.

Första soloutställning i Finland

Utställningen som nu visas på Kiasma är Mamyshev-Monroes första separatutställning i Finland. Under sin livstid deltog han i några grupputställningar och performanceevenemang i Finland.

Utställningen som Kiasma har samlat har satts upp i samarbete med museet för modern konst i Moskva.

Läs mera om konstnären på museet för modern konst i Moskvas webbplats.