Kari Vehosalo

Teokset

Unabomber Home (2017), Three Figures on a Stage (2017), Baroque of Violence (The Auto-Erotic Decapitation of Jayne Mansfield) (2017), Unabomber Home (2015/2017), Object I (2017), nimetön (v. III) (2015)

”Minua kiinnostaa ihmiselon kohtalokkuus. Elämä on kaunista, koska siihen on kirjoitettu sen päättyminen.

Ars Fennica -näyttelyssä on kaksi kolmiosaista maalausta. Toisessa on vasemmalla Jayne Mansfield, Hollywood-tähti, joka kuoli autokolarissa vuonna 1967. Kolari on kuvattu saman maalauksen oikeassa reunassa.

Maalauksessa voi nähdä samoja merkityksiä kuin J. G. Ballardin kirjassa Crash sekä sen pohjalta tehdyssä David Cronenbergin elokuvassa. Niissä teknologia, seksi ja kuolema kietoutuvat kohtalokkaasti yhteen.”

Minulle taide on filosofian laajennettu muoto.

”Toisessa triptyykissä on rinnakkain kuvat ruumiinavauksesta ja eläinmuseon dioraaman täytetystä peurasta. Välissä on teksti, joka esittää kysymyksen kielen ja kuoleman suhteesta. Se on lainaus filosofi Martin Heideggerilta. Hänen mukaansa eläimet eivät voi kokea kuolemaa kuolemana, koska niillä ei ole kieltä. Kieli siis jakaa näitä kahta maailmaa.

Yhdessä maalauksessa ja veistoksessa on kuvattuna talo. Se kuuluu Theodore Kaczynskille eli Unabomberille, amerikkalaiselle kirjepommittajalle. Minulle se on mielenkiintoinen, voimakas symboli: ihmisen koti mutta samalla kauheuden näyttämö.

Maalauksessa Unabomberin katse on jäänyt kummittelemaan tyhjään taloon. Veistoksen sisältä kuuluu sydämenlyöntejä.

Kuvaan teoksissani väkivaltaisiakin asioita suoraan. Taiteeni lähtee kuitenkin humanismin perinteestä: taustalla on aito kiinnostus ihmiselämää kohtaan. Haluan tutkia maailmaa ja saada myös katsojan tekemään niin. Minulle taide on filosofian laajennettu muoto.

Suunnittelen teokseni viimeistä siveltimenvetoa myöten. Valokuvaan teokseen tulevat aiheet ja kokoan kuvan tietokoneella useista eri valokuvista. Lopuksi jäljennän sen maalauksena kankaalle.

Käytän realistista kuvakieltä, koska siinä on kotoisuuden ja tunnistettavuuden tuntu. Haluan kuitenkin piilottaa sinne pienen elementin, joka vieraannuttaa.”

Kari Vehosalo

Syntynyt 1982 Ylöjärvellä. Valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2010. Opiskellut semiotiikkaa ja filosofiaa Helsingin yliopistossa sekä kuvataidetta Lahden taideinstituutissa. Asuu ja työskentelee Helsingissä.