URB 17: Leikkiä todella

02.08.2017 - 10.08.2017

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen urbaanin taiteen ja kulttuurin festivaali, joka esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin. Tänä vuonna festivaali järjestetään 2.-10.8.

URB-festivaalin tämänvuotinen otsikko Leikkiä todella viittaa taiteen tapaan lähestyä maailmaamme, kysyen sen toisenlaisen järjestäytymisen mahdollisuutta, sekä ehdottaen muutoksia tapaamme mieltää sitä ja löytää siitä mielekkyyttä. Kyse on yleisesti ja usein tiedostamatta hyväksyttyjen kulttuuristen kertomusten ja identiteettien kriittisestä tarkastelusta ja rakentavasta ravistelusta.

URB tekee tilaa keskeneräisyydelle, mahdollistaa kokeiluja sekä yhdistää yhteisöjä, taiteilijoita ja toimijoita. Festivaalin tapahtumat levittäytyvät museosta ja teattereista erilaisiin kaupunkitiloihin, kysyen millä ehdoilla ja kenelle urbaani taide voi olla olemassa.

Festivaalin koko ohjelma on nyt julkaistu ja liput myynnissä, lisätietoa osoitteessa www.urb.fi.

FESTIVAALIOHJELMA

URB LAB: Sébastien Ramirez, Niskanen & Salo
Kiasma-teatteri 22.6. Avoimet ovet klo 13-16

Sébastien Ramirez (liike), Mark Niskanen (ääni ja video) ja Jani-Matti Salo (valo ja video) kokoontuvat URB LAB -residenssiin Kiasma-teatteriin 19.–22.6. Residenssin viimeisenä päivänä yleisö on tervetullut seuraamaan taiteilijakolmikon työskentelyä vuorovaikutteisen nykyteknologian sekä katutanssiin pohjautuvan liikekielen parissa.

Niskanen & Salo: Palmudisko
Kiasman seminaari-tila 2.–10.8. Installaatio avoinna museon aukioloaikoina

Taiteilijakaksikko Niskanen & Salon Palmudisko on installaatio, joka rakentuu videoprojisoinnista, äänestä ja kasveista.

Toinen keskus: Pasila – liput 15/12 e
Kääntöpöytä, Pasila 2.8. klo 17, 3.8. klo 17, 4.8. klo 17 + 21

Toinen keskus on sarja paikkasidonnaisia esityksiä, jotka käsittelevät kaupunkilaisen suhdetta luontoon.

Toinen keskus: Pasila vie osallistujat leikkisälle luontoretkelle piilotettuun Pasilaan elokuisena iltapäivänä. Hanna-Kaisa Tiaisen konseptoima esitys kysyy, millaisessa kaupungissa elämme, ja millaisessa kaupungissa haluaisimme elää. Toinen keskus: Pasila yrittää löytää tapoja olla omavarainen urbaanissa ympäristössä ja laajentaa empatian piiriä salaatteihin ja niiden yli.

Työryhmä: Hanna-Kaisa Tiainen, Micha Goldberg, Kääntöpöydän kasvit ja eläimet, Viljami Lehtonen, Veera-Maija Murtola

W A U H A U S: The Church of Internet – liput 15/12 e
Kiasma-teatteri / Kiasma Theatre 2.8. klo 19, 3.8. klo 19, 4.8. klo 19, 5.8. klo 15

Saavutamme pian hetken, jossa kuolleiden käyttäjien someprofiileja on enemmän kuin elävien.

The Church of Internet on peli, jota yleisö pelaa yhdessä. Pelistä muodostuu muistojuhla, jossa etsimme uusia suremisen, muistamisen ja juhlistamisen tapoja internetin lävistämässä ajassa. Se on mahdollisuus kohdata kysymyksiä empatiasta digitaalisessa kanssakäymisessä ja siitä, mitä kaikkea meistä jää jälkeemme.

Internet ei unohda.

Esitys on osa Kiasma-teatterin ARS17-ohjelmistoa.

Työryhmä: Samuli Laine, Jussi Matikainen, Aku Meriläinen & Jarkko Partanen

Ima Iduozee: Garden of Eden – liput 15/12 e
Stoa 3.8. klo 19, 4.8. klo 19, 7.8. klo 19

Kaksi kehoa vaeltaa kadonneen paratiisin maisemissa. Eedenin puutarha on tuttu niin Koraanista, Toorasta kuin Raamatusta. Ima Iduozeen uusi tanssiteos Garden of Eden uudelleen kirjoittaa luomiskertomuksen ja samalla maalaa monikielistä ja interkulttuurista tulevaisuuden maisemaa.

Työryhmä: Ima Iduozee, Esete Sutinen, Erno Aaltonen, YSI, Laura Väinölä

Pakui Hardware: Creatures of Habit
SIC 5.8.–3.9. Avajaiset 4.8. klo 18–21

Vitsinä kerrotaan, että on olemassa kolme asiaa, joita voi katsella loputtomasti: tuli, vesi ja muita ihmisiä tekemässä töitään. Olemmeko valmiita olemaan robottien hypnoottisen koreografian; algoritmisten päätösten nopeuden tarkkailijoita? Taiteilijakaksikon Pakui Hardware (Neringa Černiauskaitė ja Ugnius Gelguda) näyttely Creatures of Habit jatkaa URB-festivaalin ja SIC-gallerian yhteistyötä.

Lado Darakhvelidze: Cooking The New Planet
Alkovi 5.8.–1.10. Avajaiset 5.8. klo 17

Georgialainen Lado Darakhvelidze installoi Alkoviin radikaalin, dramaattisen verhon. Cooking the New Planet rinnastaa historiallis-poliittisia henkilöitä ja ikonisia kuvia tämän ajan visuaalisen kulttuurin ja median hahmoihin.

Hiljaiset tanssit
Sorbus 5.8. klo 18 – 6.8. klo 18

Hiljaiset tanssit on kestollinen tanssiesitys, joka esitetään Sorbus-galleriassa 24 tunnin yhtäjaksoisena teoksena 24 tanssijan voimin. Moniäänisessä ja -muotoisessa esityksessä tanssijat valitsevat itsellensä noin tunnin verran musiikkia, laittavat kuulokkeet korviin, sulkevat silmänsä ja antautuvat musiikin ja tanssin vietäväksi.

Työryhmä: Wilhelm Blomberg, Maja Hannisdal, Ilmari Karhu, Sindri Runudde sekä 24 esiintyjää eri taustoista

URB TYÖPAJA: Sävellystyöpaja – Puhos ♡ People
Puhos 5.8. klo 21

URB-festivaali tukee osana Puhos ♡ People -tapahtumaa järjestettävää yhteisölähtöistä sävellystyöpajaa, jonka ohjaa säveltäjä ja pianisti Pekka Toivonen. Työpajassa tutkitaan eri kulttuuritaustaisten ihmisten musiikillisia juuria ja perinteitä, joiden pohjalta pajassa tuotetaan ääniteos, jossa suomalainen musiikki syntyy yhä uudestaan. Teos kantaesitetään kaikille avoimessa tilassa, Puhos-ostoskeskuksen keskellä.

Ateria / The Meal
Kiasma, 8.-10.8.

Aalto-yliopiston ViCCA (Visual Culture and Contemporary Art) -maisteriohjelman opiskelijat järjestävät Kiasman nurmelle Aterian, sarjan teoksia ja yhteisöllisiä aterioita. Kolmipäiväinen tapahtumasarja koostuu kokoontumisista, keskusteluista, interventioista, osallistavasta toiminnasta ja performansseista sekä tietysti ruoasta.

URB TYÖPAJA: Jakob Ampe & Pol Heyvaert: Wild Life FM
Annantalo 8.-9.8., päivittäin klo 10-16

Muusikko Jakob Ampe ja ohjaaja Pol Heyvaert vetävät URB-festivaalin aikana Wild Life FM -työpajan 15-20-vuotiaille nuorille, jotka kirjoittavat biisejä, esittävät omia laulujaan tai tuottavat musiikkia jossain muussa muodossa. Kaksipäiväisen työpajan aikana osallistujat tekevät oman podcastin / radio-ohjelman.

Työpajassa on vain 10 paikkaa ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten toimi nopeasti! Työpajan ilmoittautumismaksu on 15 euroa. Ilmoittautumiset verkossa 22.6. mennessä.

Mihail Kaluzhski: Like it, Fake it
Galleria Augusta, 8.8. klo 19

Venäläisen näytelmäkirjailija ja journalisti Mihail Kaluzhskin käsikirjoittama esitys Like it, Fake it käsittelee taidetta ja mediaa totuuden jälkeisessä ajassa: mitä tapahtuu, kun taiteilija astuu vihamieliseen kulttuuriseen ja poliittiseen kontekstiin?

Biniyam: ”BABY WE CHANGING CULTURE” / Listening Party – liput 15/12 e
Kiasma-teatteri / Kiasma Theatre 9.8. klo 20, 10.8. klo 20

Introduction to Biniyam –
Ferrarin konepelti, tanssi, virtuaalitodellisuudet, Crash Bandicoot 3: Warped, Addis Ababa, tulevaisuus, ”I feel like Prince”.
Enemmän kuin osiensa summa, enemmän kuin pelkkä musiikki.

Maailman ensi-ilta räppäri Biniyamin uudelle, syksyllä julkaistavalle projektille.

”Tää ei oo tavallinen keikka. Tuu kattoo miten musta poika lentää”

°°°°°°°°°°°°°°°°°

FESTIVAALIORGANISAATIO 

Kiasma-teatteri
Mannerheiminaukio 2
00100 Helsinki

Sähköposti: urb@kiasma.fi
Tuotantotiimi: etunimi.sukunimi@kiasma.fi

Vastaava tuottaja: Jonna Strandberg
Ohjelma ja tuotanto: Mikael Aaltonen +358 (0)294 500 659
Tuotanto ja lipunmyynti: Sanni Pajula +358(0)40 725 3819
Viestintä: Riikka Thitz +358 (0)40 524 2849
Graafinen suunnittelu: Petri Summanen
Valokuvaus: Simo Karisalo
Videot: Mark Niskanen
Tekninen tiimi: Ville Kabrell, Mari Kujala, Mark Niskanen, Heikki Paasonen, Joonas Pehrsson, Jani-Matti Salo
Harjoittelija: Annika Pråhl

Seuraa festivaalia
Twitter @urbfestivaali
Instagram @urbfestivaali

#urbfestivaali #URB17

 

Festivaalia tukevat

Helsingin kulttuurikeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteistyössä

Alkovi, Annantalo, HIAP – Helsinki International Artist Programme, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu, Puhos ♡ People, Sorbus, Stoa, SIC