Kiasman kokoelmat

Kiasma esittää ja kerää ajankohtaista nykytaidetta. Kiasman tehtäviin kuuluu paitsi esittää nykytaidetta myös kerätä ja tallentaa sitä. Kiasma taidekokoelmat ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia ja siten tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Kiasman kokoelmissa on noin 8000 teosta, ja ne karttuvat noin 100 teoksen vuosivauhdilla. Nykytaiteen museo kerää ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia.

Miten Kiasman kokoelmat kasvavat?

Teoksia ostetaan erilaisista nykytaiteen näyttelyistä, gallerioista ja suoraan taiteilijoilta. Kiasma kartuttaa kokoelmiaan myös tuottamalla uusia teoksia.

Lista vuoden 2017 teoshankinnoista

Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, johon kuuluu Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä. Päätökset hankinnoista tekee museonjohtaja kokoelmaintendentin esityksestä. Hankintalautakunta seuraa aktiivisesti näyttelyitä ja taidekentän tapahtumia.

Teosten hankintaperusteet

Kiasma saa kokoelmiinsa myös teoslahjoituksia. Kiasman kokoelmien merkittävimpiä lahjoituskokonaisuuksia ovat Pentti Kourin keräämä ja opetusministeriön Kiasmalle lahjoittama Kouri-kokoelma, Porkkana-kokoelma, ja Kalervo Palsan teokset, jotka museolle lahjoitti Maj-Lis Pitkänen.

Kiasman kokoelmalahjoittajat

Kiasman kokoelmat maailmalla

Kiasman taidekokoelmiin kuuluvia teoksia on esillä paitsi Kiasmassa myös muiden museoiden järjestämissä näyttelyissä, joihin Kiasman teoksia lainataan. Teoslainausten tavoitteena on saada Kiasman kokoelmissa olevia teoksia mahdollisimman laajan yleisön nähtäväksi kotimaassa ja ulkomailla.