Nathaniel Mellors & Erkka Nissinen screening

24.03.2018

Klo 14

Näytöksessä esitetään videoteoksia Nathaniel Mellorsilta ja Erkka Nissiseltä lisänä The Aalto Natives -näyttelyyn.

Liput 5e pelkkään näytökseen – saman päivän museolippuun sisältyy myös näytöslippu

Osta liput

Teokset

Nathaniel Mellors

Ourhouse, Ep.-1: Time (2015-16) 60:00
Courtesy of the artist and The Box, Los Angeles
Ourhouse, Ep.-1: Time (2015-16) on Nathaniel Mellorsin Ourhouse –teossarjan (5 osaa, 2010-) uusin episodi. Ourhouse on absurdi draama ja käsitteellinen teos, jonka keskeinen teema on kielellinen kontrolli. Eriskummallisen Maddox-Wilsonin perheen arki menee sijoiltaan kun heidän taloonsa (”Ourhouse”) asettuu ”Objekti”. Perhe ei kykene näkemään ”Objektia” inhimillisenä oliona. Lisäksi se näyttäytyy eri muodossa jokaiselle perheenjäsenelle. ”Objektilla” on outo valta sanoihin. Se alkaa syödä perheen kirjoja prosessoiden niiden sisältöä suolistossaan. Tekstit, joita ”Objekti” syö, sulattaa puoliksi ja oksentaa ulos, määrittävät jokaista jaksoa.

Uudessa jaksossa perhe on asettunut lomatunnelmissa talon pohjoissiipeen kun yksi heistä katoaa kahden paikalle osuvan neandertalilaisen matkaan. ”Objekti” syö eurooppalaisia luolamaalauksia 35 000 vuoden ajanjaksolla käsittelevää kirjaa The Eternal Present (Ikuinen nykyhetki). Ourhouse on täyttynyt valvontateknologiasta sen jälkeen kun Davis-niminen herrasmiesrikollinen on laajentanut toimintaansa ja saanut lisää valtaa. Davis palkattiin vuonna 1999 korjaamaan talon putket, mutta putkimiehestä on tullut… jotain aivan muuta. Perheen pää, Charles ”Daddy” Maddox-Wilson on keksinyt kumouksellisen teorian ajasta. Davis on kuitenkin askeleen edellä, sillä hän on keksinyt aikamatkailuun kykenevän vessanpöntön nimeltä ”T.T.T.”. Charlesin yritykset matkata ajassa menevät mönkään sillä perhe tulee vangituksi jatkuvaan nykyisyyteen ja sitä uhkaa kannibalismi…

Esihistorialliset hahmot ovat elokuvassa keino käsitellä ajankohtaisia sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä sekä luokkaeroja, ”toisen” esineellistämistä ja ongelmallista suhdettamme teknologiaan.

Erkka Nissinen

Vantaa (2008) 11:50
Musiikkimatka. Arnold Schönberg etsii jugurttiaan, ja Karlheinz Stockhausenilla saattaa olla osuutta asiaan.

Polis X (2012) 26:27
Sana “Polis” on kreikkaa ja se tarkoittaa kaupunkia tai kokonaisuutta joka koostuu kansalaisista. Teos Polis X kokoaa ihmiskohtaloiden kaleidoskoopin, joka viittaa muinaisen Kreikan ideaan kaupunkivaltiosta. Utopistisen, täydellisen yhteisön kuvaamisen sijaan katsoja kohtaa rivoja, historiallisia jälkiä ihmiskunnan epäinhimillisyydestä.

Tekijät

Nathaniel Mellors (1974, Doncaster, Iso-Britannia) asuu ja työskentelee Los Angelesissa. Hän hyödyntää taiteellisessa työssään lukuisia välineitä. Mellorsin häpeilemättömät, absurdit ja hilpeät videot, veistokset, performanssit ja kirjoitukset haastavat hyvän maun, moraalin ja intellektin käsitteet. Taiteilijan teokset perustuvat usein absurdille fantasialle, mutta käsittelevät tärkeitä teemoja.

Erkka Nissinen (1975, Jyväskylä) asuu ja työskentelee New Yorkissa. Nissisen videoteosten ja installaatioiden maailma on absurdi, koominen ja samalla kertaa filosofinen. Sosiaalinen kanssakäyminen, seksuaalisuus, väkivalta sekä ihmisen tietoisuus ja luovuus ovat teosten teemoja. Taiteilija esiintyy sarjakuvamaisissa ja karikatyyrimäisten hahmojen kansoittamissa tarinoissa yleensä itse.