Iggy Lond Malmborg: Physics & Phantasma

UUE - virolaisen nyky(esitys)taiteen festivaali

21.02.2018

UUE-festivaalin avausesitys omistautuu mielikuvituksen merkitykselle, tuottamiselle ja tarpeelle.

Klo 19

Hinta 15/12 e
Festivaalipassi (sis. 2 esitystä ja leffa) 25 e (myynnissä ke 21.2. klo 18 asti)
Osta liput

Kesto 75 min.
Kieli englanti
Ei alle 18-vuotiaille

Esityksen keskiössä on fantasian toiminta, tuotanto ja tarve. Haaveilu on tekninen taito, joka sijoittuu hyvän ja pahan yläpuolelle. Se on tarvittava työkalu kokonaisena olemiselle. Samalla se on minkä tahansa kansannousun potentiaalinen alusta – tai rasistisen ennakkoluulon pohja.

Tässä teoksessa fantasia toimii ennen kaikkea defenssimekanismina, joka suo meille mahdollisuuden maailman epäjohdonmukaisuuksien ymmärtämiseen.

Teatteri on tyhjä tila, vain äänetön rakenne, johon teos sijoittuu. Tyhjyys syrjäyttää ajan ja maantieteen lait. Se luo mahdollisuuden matkustaa minne tahansa, milloin tahansa. Teoksessa ”Physics and Phantasma” tyhjä tila koetaan syvästi traumaattisena tyhjiönä, joka pitää täyttää ihan millä tahansa muulla kuin tyhjyydellä. Teos haluaa muuttua fantasian verhoksi, tutkailla miten se syntyy ja miten se asettuu yleisön ja esittäjän väliin.

Kuvittelu on kielellistä toimintaa. Iggy Lond Malmborg kutsuu teokseen, joka rakentuu sanoista (ja toisten sanojen poissaolosta), teokseen joka tapahtuu jokaisen omassa mielikuvituksessa (teoksessa olevien ehdotusten vahvistuksen tai vastustuksen kautta). ”Physics and Phantasma”  avaa mielenkuvaston, joka ulottuu aina mielen pimeimpiin paikkoihin.

Esitys on tallinnalaisen Kanuti Gildi Saalin osatuottama.

Tekijät

Iggy Lond Malmborg (1987) on freelance-näyttelijä ja esitysten tekijä Malmöstä. Hänen teoksensa edustavat monia eri tyylejä ja esteettisiä lähtökohtia. Hänen keskeisenä kiinnostuksenaan on esityksen käyttäminen rakenteena, joihin eri diskurssit voidaan sisällyttää. Minimalismiin verrattavia tekniikoita käyttämällä hän nostaa esiin sisällyttämisen ja ulossulkemisen politiikkaa, mikä ei ole myöskään teatteritraditiossa vierasta. Iggy Lond Malmborg työskentelee tiiviisti puolisonsa, virolaisen taiteilijan Maike Lond Malmborgin kanssa. Näin myös kyseisessä teoksessa.

Vuodesta 2009 hän on tehnyt yhteistyötä tanskalaisen Johannes Schmitin kanssa nimikkeellä White on White. Duo on tuottanut tähän mennessä kuudesta itsenäisestä esityksestä koostuvan esityssarjan, joka pyrkii kääntämään ns. kriittisen valkoisuuden tutkimuksen (engl. critical whiteness studies) näyttämöestetiikan muotoon.

Vuonna 2015 ensi-iltansa sai  99 Words for Void, jossa hän esiintyi Maike Lond Malmborgin kanssa. Esitys on tähän mennessä nähty mm. seuraavilla festivaaleilla: Auawirleben (Bern), Le FAB (Bordeaux), Baltoscandal (Rakvere) ja Bastard (Trondheim).

Esiintyjä: Iggy Lond Malmborg
Dramaturgia: Erik Berg, Johan Jönson, Maike Lond Malmborg
Tekninen suunnittelu: Maike Lond Malmborg, Kalle Tikas
Tuottantopäällikkö: Eneli Järs
Assistentti: Kaie Olmre
Tekstilainaus: Johan Jönson
Kiitos: Max Göran, Mart Kangro, Marika Lagercrantz
Osatuottajat: Kanuti Gildi SAAL (Tallinn), Teaterhuset Avant Garden (Trondheim)
Yhteistyössä: Inkonst (Malmö), MIMstuudio (Tallinn)
Tukijat: Swedish Arts Council, Swedish Arts Grants Committee, Cultural Endowment of Estonia, Malmö City, Valmiermuiza Brewery