Elokuvanäytös: Kristina Norman & Theatre NO99

UUE - virolaisen nyky(esitys)taiteen festivaali

25.02.2018

Näytöksessä esitetään kaksi teosta, jotka käsittelevät omalla tavallaan Viron poliittista ilmapiiriä.

Klo 14
Kiasman seminaari-tila

Hinta 5 e
Festivaalipassi (sis. 2 esitystä ja leffa) 25 e (myynnissä ke 21.2. klo 18 asti)
Osta liput

Kesto n. 2,5h
Kieli: viro, englanninkieliset tekstitykset

Kristina Norman: Festive Spaces (2016)

Elokuva pohtii ideologisten tilojen muodostumista ja niiden käyttöä erilaisissa ajallisissa ja ideologisissa konteksteissa. Se on tallinnalaiseen, Neuvostoaikaisen koulurakennuksen juhlasaliin sijoittuva luentoperformanssi. Teos dekonstruoi mediaskandaalin, joka liittyy erään venäjänkielisen tallinnalaiskoulun historiamuseon salissa ekaluokkalaisten koulunaloitusrituaalina ottamaan luokkakuvaan. Viron yleisradion mukaan virolaisen taiteilija Evald Okasin muraalilla ”Kansakuntien ystävyys” (1987), jonka edessä kuvia on otettu, on epävirolainen pohjavire koska muraalissa on paljon Neuvostoaikaista symboliikkaa.

Kesto: 31,50 min.

Kristina Norman (s.1979) on Tallinnassa asuva taiteilija ja dokumentaristi. Hänen työnsä käsittelevät usein kollektiivista muistia ja monumentteja, poliittisten narratiivien muodostumista neuvostoajan jälkeisissä paikoissa. Monet hänen teoksistaan liittyvät konflikteihin muistamisen paikoissa esim. Pronssisotilas –patsas tai Viron vapaussodan voitonpylväs Tallinnassa. Kristina Norman edusti Viroa Venetsian Biennalessa vuonna 2009 ja hänen teoksiaan on ollut näytteillä kansainvälisesti.

no55: Ash and Money + Q&A

Vuonna 2010 Theatre NO99 teatralisoi läpileikkauksen virolaisesta yhteiskunnasta. NO75 Yhdistyt Viro oli fiktiivinen poliittinen liike, jonka moni yleisön edustaja luuli todelliseksi poliittiseksi toimijaksi. Ainutlaatuisella tavalla se yhdisteli esittävää taidetta, politiikkaa, mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa.  Dokumentaatioryhmä seurasi Yhdistynyttä Viroa 44 päivän ajan ensimmäisestä pressikonferenssista aina fiktiivisen puolueen perustamiskokoukseen asti, jota oli seuraamassa 7.000 ihmistä jättimäisessä urheiluhallissa.

NO55 Ash and Money on ensimmäinen Theatre NO99:n elokuvaprojekti. Se on täysipitkä making of –dokumentti, joka valaisee miten NO75 Yhdistynyt Viro muodostui, haastattelee sekä ihmisiä projektin takana että monia oikeita poliittisia hahmoja, ja näyttää miten tämä  Euroopan historiassa mahdollisesti suurin esittävien taiteiden projekti rakentui. Yhdistynyt Viro sisällytti pelkoja ja toiveita, manipulaatiota ja pettymyksiä jotka liittyvät politiikantekoon nykydemokratiassa. Se oli fiktiivisen hyperpopulismin imitaatio, jonka tarkoituksena oli tehdä todellisen elämän populismi tarpeettomaksi. Dokumentaatio näyttää koko skaalan tunteita ja dramaattisia käänteitä jotka Yhdistyneen Viron tekijät joutuivat kohtaamaan.

NO55 Ash and Money on herättänyt paljon kiinnostusta lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla mm. Kanadassa, Hollannissa ja Ukrainassa.

Kesto: 1h 39min.

Theatre NO99 on Tallinnassa vuonna 2005 perustettu teatteri, jonka taiteellisia johtajia ovat Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper.

Elokuvan jälkeen Theatre NO99:n dramaturgi Laur Kaunissaare on vastaamassa yleisökysymyksiin.